Suriyeli biri olarak çifte vatandaşsan (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına da sahipsen), Hem Türkiye’deki bir liseden mezun olan kişilerin girdiği sınavlara hem de YÖS’e girebilirsin. İlk seçenek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından iki aşamalı olarak yapılan, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS’ye) başvuru yapmalısın.
Akademik yeterlilik için, öncelikle YÖS’e girmen ve sınavdan geçer bir not alman gerekiyor. · Dil yeterliliği için, bir üniversiteye başvurabilmek için üniversitenin Türkçe ya da İngilizce olan eğitim dilinde yetkin olduğunu kanıtlamalısın. Türkçe dil yeterliliğini TÖMER ve İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi gibi kurumlardan aldığın sertifikalar ile İngilizce dil yeterliliğini IELTS, TOEFL gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlardan aldığın notu gösteren sertifikalar ile kanıtlayabilirsin.
YÖS nedir?
YÖS, Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı herhangi bir üniversitede okumak isteyen tüm yabancı öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Merkezi bir sınav sistemi değil. Bu nedenle YÖS, üniversiteler tarafından uygulanıyor.
Bir üniversitenin YÖS sonucu diğer üniversitelere başvuruda geçerli midir?
Evet. YÖS’e giren bir kişi, sınav sonucu ile hem o üniversiteye hem de sonucu kabul eden herhangi bir üniversiteye başvurabilir. YÖS uygulayan üniversiteler, web sayfalarından sınav sonuçlarını kabul eden üniversitelerin duyurusunu da yapıyor.
YÖS’e nasıl hazırlanabilirim?
Yaşadığın il ve ilçedeki sivil toplum kuruluşları, belediye, Halk Eğitim Merkezleri ve İl/ İlçe Milli Eğitim Merkezleri ile görüşebilirsin. Seçenekleri değerlendirip, bir hazırlık olanağı yaratabilirsin.
YÖS’e hangi dilde hazırlanmalıyım?
Bazı üniversiteler (İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi) YÖS’ü Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinde uyguluyor. Ancak bu üniversiteler dışındaki bir üniversitenin Yabancı Öğrenci Sınavı’na girmek istiyorsan, sınava Türkçe hazırlanmalısın.
YÖS’te ölçülen bilgiler nelerdir?
YÖS, soyut düşünme, analitik düşünme, akıl yürütme gücü, sayısal beceriler, temel Matematik ve Geometri bilgi ve becerilerini ölçer. Üniversitelerin uygulamasına göre soru tipleri ve sayıları değişiyor. Ancak ortalama olarak 40 Mantık, 35 Matematik ve 5 Geometri sorusundan oluşan bir sınavdır.
YÖS’e nasıl başvuru yapacağım?
YÖS uygulayacak üniversiteler, Aralık-Mart ayları arasında web sayfalarından kayıt duyuruları yapıyor. Öncelikle bu tarihleri takip etmeli ve ön kayıt yaptırmalısın. Kaydın ardından sınav ücretini ödemelisin. Ücreti ödediğin sisteme yansıdıktan sonra sistem, kesin kaydını otomatik olarak yapıyor.
Adres:
HAVUZLUBAHÇE MAHALLESİ 15014 SOKAK NO48 SEYHAN/ADANA
Telefon
0 322 359 69 19